Kuchnia japońska

Zapraszamy do zapoznania się z naszym menu, które oferuje szeroką gamę dań wywodzących się z kuchni japońskiej. Naszym klientom serwujemy dania pojedyncze jak i zestawy. Szczegóły w menu, gdzie poznasz wszystkie serwowane dania w naszej japońskiej restauracji w Katowicach Ligocie.

Dla kuchnia japońskiej charakterystyczne jest użycie ryb, owoców morza, wodorostów oraz warzyw. Wśród kuchni japońskiej popularne są zupy gotowane w specjalnym garnku na stole, a także jedzenie mięsa, ryb i warzyw zanurzanych we wrzątku. Japończycy jedzą pałeczkami. Nakrycie stołu: po lewej stronie stawiają miseczkę z ryżem a po prawej z zupą. Zupę piją z miseczki, do innych talerzy i naczyń sięga się pałeczkami.

Dania kuchni japońskiej można dzielić według różnych kryteriów, na podstawie pochodzenia lub sposobu przyrządzenia. Pierwsza grupa to dania pochodzenia rodzimego po japońsku: washoku, nihon-ryōri, nihon-shoku. Dania te w kuchni japońskiej istnieją od tak dawna że stały się integralną częścią. Druga grupa dań to dania w stylu zachodnim, które pojawiły się po restauracji Meiji np.: ramen.

Sushi to tradycyjna japońska potrawa, która składa się z gotowanego ryżu połączonego z różnymi rodzajami składników np.: ryby marynowane, surowe lub gotowane skorupiaki, warzywa, wodorosty, grzyby, omletu japońskiego.

Shopping Cart